Syrië

2019

De burgeroorlog die Syrië al sinds 2011 teistert, is een afschuwelijke ramp die zich nog altijd voltrekt en diepe sporen heeft achtergelaten in het leven van de Syrische bevolking.

Het autoritaire regime van president Bashar al-Assad laat geen enkele ruimte voor politieke oppositie of tegenspraak. In reactie op deze repressie kwamen moedige mensen in opstand om te vechten voor hun vrijheid en waardigheid. Deze protesten werden met grof geweld onderdrukt, wat leidde tot een escalatie van het conflict en een humanitaire crisis van ongekende omvang.

De gevolgen van dit langdurige conflict zijn verwoestend. Miljoenen Syriërs werden gedwongen hun huizen te ontvluchten. Velen van hen hebben in het buitenland een veilig onderkomen gevonden, maar nog altijd leven er duizenden mensen in kwetsbare situaties, zoals overvolle vluchtelingenkampen, worstelend om aan hun basisbehoeften te voldoen.

Eind 2019 besloot ik om Syrië zelf te bezoeken, vergezeld van een gids. Mijn reis bracht me vanuit Libanon over de grens naar Syrië, waar ik steden zoals Homs en Damascus bezocht. De vijf dagen die ik in het land doorbracht waren intens in wat ik zag en meemaakte. Deze ervaring heeft een enorme bijdrage geleverd aan het verder tot in detail kunnen uitwerken van ‘Thuis draag ik bij me’.

Mijn bezoek aan Syrië gaf me inzicht in de dagelijkse strijd die de mensen daar leveren, en in hun veerkracht en verlangen te midden van zoveel ontberingen. Het heeft me geholpen om de diepgewortelde emoties en uitdagingen die vluchtelingen en hun families doormaken beter te begrijpen en te kunnen verwerken in mijn boek.

Door ‘Thuis draag ik bij me’ hoop ik niet alleen het verhaal van deze dappere Syrische jongeren te vertellen, maar ook de crisis die zich nog steeds in hun thuisland voltrekt aan het licht te brengen. Door deze mensen een stem te geven, hoop ik bij te dragen aan meer begrip en empathie voor iedereen die getroffen is door dit conflict, zodat hun verhalen niet in het vergeethoekje van de media terechtkomen.

10-minuten gesprek

Cecile neemt contact op om een afspraak in te plannen

10 minuten gesprek

"*" geeft vereiste velden aan