Libanon

19.03.2023

Libanon ligt naast Syrië en vangt om die reden de meeste Syrische vluchtelingen op. De schrijnende realiteit in dit land weerspiegelt een diepgeworteld probleem dat ervoor zorgt dat vluchtelingen gedwongen worden in de illegaliteit te leven.

Voor vluchtelingen is het verkrijgen van een legale status in Libanon een onmogelijke opgave, wat leidt tot een vicieuze cirkel van uitsluiting en beperkingen. Deze mensen, die vaak al zoveel hebben moeten doorstaan, worden geconfronteerd met uiterst moeilijke leefomstandigheden waarbij ze niet legaal mogen werken om in hun levensonderhoud te voorzien, geen toegang hebben tot gezondheidszorg, geen recht hebben op legale huisvesting en hun kinderen niet naar school kunnen laten gaan.

Deze omstandigheden dwingen velen om hun toevlucht te nemen tot illegale kampen op het platteland, waar de levensomstandigheden vaak primitief en gevaarlijk zijn. Anderen zwerven dakloos rond op straat, worstelend om te overleven in een samenleving die hen niet erkent.

Deze tragische situatie wordt verergerd door een corrupte overheid die weinig tot niets onderneemt om de situatie van deze mensen te verbeteren. Dit dwingt velen om nog verder van hun oorspronkelijke thuisland te reizen, op zoek naar kansen, waardigheid en een betere toekomst.

Het is van groot belang dat er internationale aandacht wordt geschonken aan de rechten van mensen op de vlucht en druk wordt uitgeoefend op overheden die deze rechten met voeten getreden. Zodat ze beter worden beschermd en gerespecteerd. Alleen door gezamenlijke inspanningen kunnen we streven naar een wereld waarin niemand wordt gedwongen om in de illegaliteit te leven en waarin fundamentele rechten van elk individu worden gewaarborgd.

10-minuten gesprek

Cecile neemt contact op om een afspraak in te plannen

10 minuten gesprek

"*" geeft vereiste velden aan