Lesbos

19.03.2023

Naast mijn bezoeken aan landen als Turkije, Servië en Hongarije, heb ik ook Lesbos bezocht als onderdeel van mijn onderzoek voor ‘Thuis draag ik bij me’.

Dit Griekse eiland is helaas nog steeds een hotspot voor vluchtelingen die dagelijks per rubberboot aankomen op zoek naar veiligheid en een betere toekomst. De situatie op Lesbos blijft schrijnend, waarbij velen van hen, als ze al niet worden teruggeduwd op zee door de kustwacht, terechtkomen in kampen met ontoereikende voorzieningen en een schrijnend gebrek aan bewegingsvrijheid.

In deze kampen worden mensen geconfronteerd met een uitzichtloze realiteit. Velen wachten eindeloos, soms jarenlang, op een vergunning om verder te mogen reizen, omdat het Europese asielzoekerssysteem volledig op slot zit. De leefomstandigheden zijn erbarmelijk en gevaarlijk, met onvoldoende toegang tot basisvoorzieningen zoals sanitaire voorzieningen, gezondheidszorg en fatsoenlijke huisvesting. De mensen in deze kampen leven in een constante staat van onzekerheid en stress, velen van hen zijn getekend voor het leven.

In deze duistere realiteit zijn het vaak de aanwezige vrijwilligersorganisaties die proberen een sprankje humaniteit te brengen in deze uitzichtloze situatie. Deze toegewijde groep mensen biedt hulp, onderdak en steun aan de vluchtelingen, en speelt een essentiële rol in het verlichten van het lijden van degenen die aan de rand van de samenleving zijn beland.

Mijn bezoek aan Lesbos, en de kans die ik kreeg om een week lang vrijwilligerswerk te doen in een kamp ter plaatse, hebben mijn begrip van de complexiteit van het vluchtelingenvraagstuk verdiept en me nog meer doen realiseren hoe cruciaal het is om bewustwording te creëren over deze kwestie.

10-minuten gesprek

Cecile neemt contact op om een afspraak in te plannen

10 minuten gesprek

"*" geeft vereiste velden aan