De Balkan

19.03.2023

Mijn tweede jongerenroman ‘Thuis draag ik bij me’ neemt de lezer mee op een aangrijpende reis waarin drie Syrische jongeren wanhopig proberen te ontsnappen aan de verschrikkingen van de oorlog in hun thuisland.

Hun zoektocht naar veiligheid leidt hen via Libanon naar Turkije, Lesbos, en dwars door de Balkan, langs onverbiddelijke grenswachten en mensensmokkelaars, en door ondoordringbare bossen. Om dit verhaal zo puur en geloofwaardig mogelijk te kunnen vertellen, heb ik uitgebreid onderzoek verricht en ben ik zelf naar alle landen gereisd die deze jongeren hebben moeten doorkruisen. Dit was een confronterende verkenning van de erbarmelijke omstandigheden waarin mensen op de vlucht verkeren.

Langs de landsgrenzen die de Balkan scheidt van Europa worden vluchtelingen opgejaagd, mishandeld en opgesloten. Ze verkeren in constante angst voor onveiligheid. Door het geopolitieke spel en het inhumane asielbeleid dat Europa voert tegen mensen op de vlucht, ontstaan er bij de grensovergangen naar Europees grondgebied levensgevaarlijke situaties. Mensen die al uit onveilige situaties komen, veroorzaakt door oorlog, honger of de gevolgen van klimaatproblemen, lopen letterlijk in een fuik van nieuwe gevaren.

Mijn jongerenroman ‘Thuis draag ik bij me’ is gebaseerd op de indringende ervaringen van deze mensen. Het is mijn wens dat het verhaal niet alleen lezers zal aangrijpen, maar ook bewustwording creëert. Het verhaal van de dappere jongeren die een rol spelen in ‘Thuis draag ik bij me’ staat symbool voor de moed en veerkracht van ontelbare anderen die op zoek zijn naar een veilig thuis en een nieuw begin.

10-minuten gesprek

Cecile neemt contact op om een afspraak in te plannen

10 minuten gesprek

"*" geeft vereiste velden aan